Yakın zamanda Google’ın da Drive ürünü ile giriş yaptığı Cloud Storage (İnternet üzerinde Depolama Alanı) işi artık kıyaslama kabul edecek kadar çok oyuncuya sahip. Servisleri genel hatlarıyla tanıtıp bu hizmetleri yeni kullanmaya başlayacaklar için faydalı bir rehber sunmayı amaçlıyorum.
Genel olarak bu servisler daha önce USB disk ile yaptıklarımızın aynısını daha zahmetsizce yapıyor diyebiliriz. Artık tak-çıkar yapıp yanımızda cihaz taşımıyoruz. Bilgisayarımızda belirlediğimiz bir klasörü internet üzerinde tutulan klasörle eşleştirip dosyalarımıza her yerden erişim imkanı sağlayan bu servisler aynı zamanda mobil cihazlar için de uygulamalar sunuyorlar.
Dropbox
Şu an için rekabetçi pazarın eli en güçlü olan uygulaması Dropbox. Ücretsiz olarak 2GB alan veriyor ve davetiye başına verilen 250MB’ı son gelişmemelerden sonra 500MB’a yükseltti. Masaüstü uygulaması son derece stabil ve hızlı çalışıyor, aynı zamanda masaüstünden upload yaparken herhangi bir dosya limiti de koymuyor. Tarayıcı üzerinde ise 300MB dosya sınırı var ki bu iyi bir rakam. Android ve iOS için de son derece verimli çalışan uygulamaları mevcut. Linux üzerinde de sorunsuzca çalışıyor. Ayrıca son eklenen Camera Upload seçeneği sayesinde telefonunuzdan çektiğiniz fotoğrafları otomatik olarak bir klasöre yüklüyor.
Dropbox 50GB alanı yıllık 99$, 100GB alanı ise 199$ yıllık ücretle veriyor. Ayrıca 1TB servis sağladığı Teams hizmeti de var. Rekabetin arttığı piyasada Dropbox biraz pahalı kaldı ancak yakın zamanda fiyat konusunda bir iyileştirme yapmaları kesin gibi.
Box
Box.net olarak bilinen uygulama 5GB ücretsiz alan veriyor. Mart ayında Android ve iOS kullanıcıları için 50GB ücretsiz alan verdiler ancak dosya upload limiti ücretsiz hesaplarda 100MB, ücretli sürümlerde bile 2GB. Ayrıca ücretsiz sürümler için Desktop uygulaması yok ve her şeyi tarayıcı üzerinden halletmeniz gerekiyor. (Üçüncü parti yazılımlarla da halledebilirsiniz) Ücretli 1000GB alan aylık 15$, ayrıca sınırsız kapasiteli Enterprise sürümleri de mevcut. Box ile çalışan oldukça fazla sayıda uygulama var ancak profesyonel kullanıcı değilseniz pek tercih edilebilir bir seçenek değil.
Microsoft Skydrive
Cloud Storage işine en erken girenlerde birisi de ilginç bir şekilde Microsoft oldu. Skydrive servisi ile 2GB ücretsiz alanla başlayıp 25Gb’a yükselttiler ve servisi Live hesaplarının bir parçası haline getirdiler. Ancak beklendiği üzere pek tutmadı. İlk çıktığında bir uygulaması da yoktu ancak şimdi var, hatta son güncellemeden sonra Microsoft Skydrive hizmetini ücretsiz 7Gb’a indirdi ve Windows 8 Metro arayüzü ile çalışan bir uygulama da ekledi. iOS ve Windows Phone uygulaması mevcut ancak Android için resmi bir uygulaması yok.
Microsoft ek 20GB alan için yıllık 10$, 50GB için 25$, 100GB için 50$ ücret istiyor.
Amazon Cloud Storage
Kindle ile E-Book olayında çok önemli bir işe imza atan Amazon Cloud işine de girdi. Cloud Drive servisi 5GB ücretsiz alan sunuyor ve Windows uygulaması var. Diğer servislere göre çok daha mütavazı ve kendi halinde olan Amazon Drive sadece mobil platformlardan sadece Android için uygulaması sunuyor. Servisin tek avantajı Amazon’dan aldığınız MP3’ler alanınızdan götürmüyor. Yani müzik için sınırsız alan sunuyor.
20GB alan yıllık 20$, 50Gb 50$ gibi ilerliyor. GB başına bir dolar ödüyorsunuz. Dijital müzik alımlarını Amazon üzerinden yapanlar için ideal olabilecek bir servis, diğerleri ile rekabette çok geride.
Apple iCloud
Her Apple hizmetinde olduğu gibi iCloud servisi de daha çok Apple ürünleri ile çalışmak üzerine tasarlanmış. Android ya da diğer platformlar için uygulama ve desteği yok. Windows için bir program da sunuyor. Daha çok Amazon cloud Drive gibi belli bir amaca yönelik çalıştığından adını anmakla geçiyorum. (Mantığı tamamen iOS 5 ve üzeri kullanan cihazınızın MAC ile haberleşmesi üzerine)
iCloud da 5GB ücretsiz alan veriyor. 10GB ekstra alan için 20$, 20GB ekstra alan için 40$ yıllık ücreti var.
Ubuntu One
Canonical’in sunduğu Ubuntu One servisini Ubuntu kullanırken test etmiştim. Linux üzerinde sorunsuzca çalışan uygulama Windows tarafında biraz daha geliştirilmeli. Arayüz henüz çok ham ve kullanıcı klasörü hariç bir yerden klasör eşlemesine izin vermiyor. Servisin iOs ve Android uygulamaları olması güzel.
5Gb ücretsiz alan var. Ekstra 20GB alan da 29.99$, her ekstra alan için bu rakam aynı. Şu an için bu servisin bu fiyatlara satılması zor, zamanla fiyat güncellemesi ve uygulama geliştirmeleri yapılacaktır.
Google Drive
İnternet alanının Facebook ile birlikte en büyük oyuncusu Google da Cloud Storage işine girdi. Uygulama eski Google Docs’un yerine geçti ve aşağı yukarı aynı arayüze sahip. Desktop Client’ı da Dropbox ile aynı şekilde çalışıyor diyebiliriz. İşin arkasında Google olduğu için hızlı ve sorunsuz çalışacağı kesin ancak diğer uygulamalara göre büyük bir yenilik getirmiyor. Google Docs ve Youtube gibi servislerden ötürü buraya attığınız dosyaları yine online olarak editleyebiliyor ya da izleyebiliyorsunuz. Tek dosya için upload limiti 10Gb, aslına bakılırsa sınırsız gibi bir şey oluyor.
Cloud işinin yazılım tarafı muhtemelen Google’a kolay gözüktü ve fazla bir yenilikle uğraşmadı. Bu yüzden de agresif ve saldırgan bir fiyat politikası ile giriş yaptı. 5GB her Google kullanıcısı için ücretsiz, yıllık 30$’a Drive ve Picasa için 25GB alan veriyor, üzerine Gmail hesabınızı da 25Gb’a yükseltiyor. Yıllık 60$’a ise Drive ve Picasa 100Gb oluyor, Gmail yine 25Gb’a yükseliyor. Google belli ki elindeki diğer uygulamaları da kullanarak Drive’ı ön plana çıkartmaya çalışacak, muhtemelen fiyat konusunda Dropbox’tan cevap alacak. Şu an için kullanılabilir bir servis.
Trend Micro SafeSync
Bir güvenlik firması olan Trend Micro da SafeSync ile online depolama işine girdi. Bu tip Cloud sistemlerde dosyalarınızı tamamen dışarda bulunan sunuculara yüklediğinizden güvenlik aslında oldukça önemli. Büyük firmaları düşündüğünüzde böyle sorunlar yaşamayacağınızı düşünüyorsunuz ancak onların da çok ciddi kullanıcı hakları kısıtlamaları var. Mesela Google Drive yüklediğiniz dosyanın neredeyse tüm haklarını kendi üzerine alıyor. Bu tip durumlardan rahatsız olabilecek ve daha çok özel bir Cloud servis kullanmak isteyenler için Trend Micro SafeSync servisini geliştirdi. Mobil platformlarda iOS ve Android desteği sunan yazılım Mac ve Windows üzerinde çalışıyor.
Ücretsiz olarak 30Gün deneme sunan servis 20GB için yıllık 30$, 50Gb için 70$, 100Gb için 110$ ücrete sahip. Ayrıca SafeSync for Business adında bir de toplu kullanım sürümü mevcut. Aldığınız toplam alanı istediğiniz kullanıcılara bölebiliyor, ya da kullanıcıların tüm alanı ortak kullanmasını sağlayabiliyorsunuz. Dosyaları bir yere yollayayım derdinden çok güvenliğe önem verenler için iyi bir seçenek.